Loading
tesarstvo

Dolgoletna tradicija tesarstva

Les je od nekdaj bil ena od najbolj priljubljenih stvari, ki nam jo je podarila mati narava. Les so uporabljali že v preteklosti, saj so si z njim ustvarjali domove in zatočišča. Potreba po lesu je bila vsak dan večja in večja, zato se je razvoj lesa zelo pospešil in razvil. Tako so se z leti razvili tudi različni poklici,  najstarejša obrt in poklic povezano z lesom je zagotovo tesarstvo. Tesarstvo je močno povezano tudi z drugimi obrtmi in dejavnostmi, kot so gradbeništvo, stavbarstvo in še mnogo drugih.

Kdo je tesar in kakšno delo opravlja?

Tesar je nekdo, ki se ukvarja z obrtjo, ki se imenuje tesarstvo. Tesar je zagotovo zelo dobro podučen o vseh vrstah lesa in njegovih lastnostih. Delo tesarja je pri tesarstvu zelo razgibano. Tesar, ki je zelo dobro podučen in izučen o različnih vrstah lesa izdeluje najrazličnejše konstrukcije iz lesa, kot so : lesene zgradbe, nadstreški, vrne lope, hiše , lesene gradbene odre, ploščadi in podobno. Tesar les v večini primerov obdeluje ročno. Izdeluje tudi opaže, ki so izdelani in armiranega betona.

Tesarstvo ne bo nikoli izumrlo, kot dejavnost, saj je zelo cenjena in dolgoletna obrt, ki se vsak dan bolj in bolj potrebuje. Tesarstvo je od samega svojega začetka zelo napredovalo in se tudi zelo močno razvilo.

Kakšne metode se uporablja pri tesarstvu?

Pri izdelavi raznih lesenih konstrukcij obrt tesarstvo uporablja moderne in napredne metode. Različne konstrukcije, so prvotno prikazane in izdelane na vrhunsko dodelanih računalniških programi, ki omogočajo odličen vpogled v to kako bo izdelek na koncu izgledal. Cene tesarskih storitev so zelo različne. Razlikujejo se od mojstra do mojstra. Cena se določa glede na to, kateri les je bil uporabljen, kako so ga obdelali, kako velika konstrukcija je bila narejena in koliko časa je bilo potrebno za izdelavo željenega izdelka.