Loading
živa meja

Z živo mejo poskrbite za svojo zasebnost

Kadar želimo svoj zasebni prostor omejiti, ljudje postavimo najrazličnejše ograje. Vse bolj priljubljene pa so različne posaditve rastlin, ki na ta način ustvarjajo prijeten videz naravnega, zelena barva pa dokazano pomirja in navdihuje. Tovrstnim zasaditvam pravimo živa meja, za kar lahko uporabimo najrazličnejše rastline. Čeprav je med njimi rudi nekaj listopadnih rastlin, pa so veliko bolj priljubljene zimzelene rastline, kar pomeni, da ohranjajo svojo barvo preko celega leta.

Funkcije žive meje

Poleg tega, da se z živo mejo ogradimo, pa je njena najpomembnejša funkcija, da nas ščiti pred pogledi mimoidočih, zmanjšuje hrup in tudi zadržuje pline. Povrhu vsega pa še krasi okolico našega doma. A se je potrebno zavedati, da je postavitev žive meje sicer cenejše napram ograji, a zahteva bistveno več nege in dodatnega dela. Če želimo, da je živa meja privlačna, jo moramo redno obrezovati in poskrbeti za njeno obliko. Ne pozabimo pa tudi na izbiro primerni rastlin.

Za živo mejo izberite primerne rastline

Kadar imamo v mislih živo mejo, ki poteka v eni liniji, se zanjo najpogosteje uporabljajo drevesne vrste. Pomembno je vedeti, da je od izbire rastlin odvisen izgled žive meje in tudi njeno vzdrževanje. Zato tehten razmislek pred končno odločitvijo nikoli ne bo odveč. Pri nas je živa meja najpogosteje zasajena s tiso in vse bolj priljubljenimi cipresami. Te so se izkazale za zelo trpežne rastline, katerim iglice ne odpadejo, zato so lepega videza poleti in pozimi.

Med zelo priljubljenimi zimzelenimi vrstami so še lovorikovec, pušpan in različne vrste smrek, med listopadnimi rastlinami pa gaber in češmin. Poleg izgleda žive meje pri izbiri rastlin pomislite tudi na pogoje njihove rasti. Vedeti moramo, da ima vsaka rastlina svoje zahteve, zato je odločitev potrebno prilagoditi tudi situaciji na licu mesta. Če o izbiri niste povsem prepričani, se vedno lahko obrnete na strokovnjake v drevesnici, ki vam bodo znali svetovati.