Loading
Toplotna črpalka za ogrevanje

Toplotna črpalka za ogrevanje doma

Med ogrevalnimi sistemi toplotne črpalke izstopajo z nekaterimi edinstvenimi prednostmi, zaradi katerih so tudi precej priljubljene in jih vedno pogosteje srečujemo v sodobnih stanovanjih. Najbolj se izkažejo v novogradnjah, ki imajo dobro izolirane stanovanjske prostore, predvsem so posrečene toplotne črpalke za ogrevanje pasivnih in nizkoenergijskih hiš, recimo v kombinaciji z nizkotemperaturnimi grelnimi telesi, kot je talno gretje. Takšen način uporabe prinaša odličen učinek, pričakujemo lahko minimalne stroške ogrevanja in popolno zadovoljstvo z opremo. Kako pa se obnesejo toplotne črpalke za ogrevanje drugih vrst stanovanjskih objektov?

Toplotna črpalka za ogrevanje starejših objektov

Za toplotne črpalke je značilno, da so zelo varčne in učinkovite, torej imajo odličen izkoristek. Seveda ponujajo zadostno zmogljivost, da lahko uspešno ogrevajo stanovanjske prostore tudi v mrzli zimi, a to praviloma ni njihova najbolj prepričljiva lastnost. Najbolj se to izkaže pri ogrevanju starejših objektov, ki imajo praviloma slabšo izolacijo in lahko pričakujemo visoke toplotne izgube.

V takšnem okolju toplotna črpalka za ogrevanje ni najboljša izbira. S toplotnimi izgubami žrtvujemo največjo prednost te opreme in prihranki na dolgi rok ne bodo prišli toliko do izraza, poleg tega bomo potrebovali dodatno zmogljivost, ki je toplotna črpalka morda ne more zagotoviti. Bolj ustrezni so zmogljivejši sistemi, pri katerih smo pripravljeni sprejeti nekoliko višje stroške ogrevanja in se tudi toplotne izgube ne poznajo toliko.

Toplotna črpalka za ogrevanje večjih objektov

Še en poseben primer je ogrevanje večjih objektov, čeprav tu ne mislimo nujno na stanovanjske prostore. Toplotne črpalke imajo zelo privlačne lastnosti, ki bi jih s pridom izkoristili tudi pri ogrevanju poslovnih, komercialnih in drugih prostorov. Je pa v takšnih okoljih ogrevanje lahko precej bolj zapleteno in nimamo vedno opravka s predvidljivimi razmerami, za katere bi imeli na voljo idealne rešitve. Lahko je seveda toplotna črpalka za ogrevanje takšnih prostorov zelo posrečena, ni pa to nujno, pogosto se za boljše izkažejo drugi sistemi.