Loading
pištole

Velika razširjenost zračnega orožja

Če bi želeli doma imeti orožje oziroma kakršno koli vrsto pištole morate za to imeti tudi posebno dovoljenje. Zaradi splošne varnosti ni dovoljen nakup pištole brez utemeljitega namena saj lahko kdo to hudo izrabi. Na trgu obstaja mnogo vrst različnih pištol, zagotovo pa je z vsemi potrebno ravnati pravilno in imeti za to predhodno znanje.

Pištole na črnem trgu

Ker je za pridobitev pištole potrebno imeti dovoljenje za orožje in za to pridobljena predhodna znanja za rokovanje se veliko ljudi poslužuje nakupa pištole na črnem trgu. Črni trg je zakonsko prepovedan in sploh nebi smel obstajati, saj se tam prodajajo ilegalne in zelo nevarne substance in predmeti. Črni trg cveti ravno zaradi tega, ker je tam možno enostavno dobiti karkoli želite, potrebno je najti samo pravo osebo in pa seveda imeti kapital, da bi plačali tisto kar želite.

Na črnem trgu gredo pištole kot za med. Najbolj iskani in prodajani kalibri so pištole kalibra 7.65 ali 7.62, standardne ter kratke in dolge devetke, kot so glocki, zbrojovke, zastave, berete, potem 7.65, ki je bila v nekdanji Jugoslaviji policijska pištola iz Crvene zastave. Te  pištole odlikujeta predvsem majhnost in priročnost, vendar niso preveč natančne, povrhu pa so še šibke. Na pet metrov se z njimi da zadeti, z desetih pa nekomu, ki ni vešč streljanja, verjetno ne bi uspelo zadeti lubenice.

Cene pištol na črnem trgu so dokaj poceni in se gibljejo med 240 in 400 evrov. Čakalna doba za pištolo pa je zelo hitra, saj jo je mogoče dobiti že v parih dneh, brez da bi to kdo sploh vedel.

Ali lahko kot državljan in posestnik orožnega lista orožje nosim pri sebi? Podobno kot imajo v Združenih državah Amerike zakon o CCW (carrying a concealed weapon)?

Nošenje orožja oziroma pištole pri sebi po zakonu pomeni, da ima posameznik pištolo pripravljeno za uporabo. Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin, dovoljujejo posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za varnostno, lovsko in športno orožje.

Pravila nošenja orožja po tem zakonu pomenijo, da se mora orožje nositi tako, da ne ogroža osebne varnosti ali varnosti koga drugega.