Loading
križ kardana

Nosilni element kardanske vezi je križ kardana

V kmetijski mehanizaciji se poleg vlečnih strojev uporabljajo tudi takšni priključki, ki imajo vrteče funkcionalne sklope. V takšnih primerih običajni priključek ne zadostuje, ampak je potrebna posebna priključna gred, ki jo imenujemo kardanska gred. Preko nje se moč traktorskega motorja prenaša na delovni stroj, kar mu omogoča nemoteno delovanje. Sestavni deli kardanske gredi so kardanska vez, katere glavni nosilni element je križ kardana, vilice in sklopka.

Pogon preko kardanske gredi ima številne prednosti. Ta omogoča, da lahko stroji delujejo tudi, če se traktor ne premika ali pa v primeru, ko stroji niso v stiku s tlemi. Kar je najbolj pomembno pa je, da brez kardanskega križa, priključna gred ne bi mogla prenašati moči med traktorjem in strojem. S križem kardana je ta prenos praktično brez izgub, zato je delovanje stroja toliko bolj učinkovitejše. Kardanska gred in križ kardana poskrbita tudi za prenos krožnega gibanja, zato se tovrstni priključki nepogrešljiv del vsakega traktorja.

Kardanska gred in križ morata biti standardizirana z ISO standardom

Danes so nam na voljo različne vrste priključnih gredi oziroma kardanov. Med seboj se razlikujejo predvsem po velikosti, ki je odvisna od moči in navora, katerega mora gred prenašati na delovni stroj. Temu posledično se tudi križ kardana razlikuje od posamezne gredi. Večji kot je navor, večji mora biti tudi kardan in kardanski križ. Ne glede na to, pa moramo za delo s traktorji in delovnimi stroji uporabljati izključno kakovostne izdelke, ki so izdelani v skladu z vsemi predpisi.

Danes je kardanska gred standardizirana z ISO standardom, zato ni vseeno, kakšno priključno gred izberemo. Ker je eden bistvenih sestavnih delov gredi tudi križ kardana, je potrebno poskrbeti, da vsi elementi delujejo brezhibno in so izdelani iz preverjenih materialov. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, je to edini način za varno delo s kardani.