Loading
TIG varilni aparat

Za varilno tehniko TIG izberite TIG varilni aparat najvišje kakovosti

Za različne varilne tehnike se danes uporabljajo različni varilni aparati. Zato si je pred nakupom varilnega aparata potrebno najprej odgovoriti na vprašanje, kaj bomo z njim varili in v kakšne namen ga bomo uporabljali. Za TIG varjenje se uporablja TIG varilni aparat, pri katerem gre za postopek obločnega varjenja v zaščitenem okolju. Pri postopku varjenja se uporabljajo nevtralni plini kot sta argon in helij, ter netaljiva volframova elektroda.

Pri varjenju s TIG varilnim aparatom je potrebno dodajani material dodajati ročno, a je njegova prednost v tem, da je z njim mogoče variti kovine in zlitine z izjemno visokim tališčem, tudi do 6.000°C. Najpogosteje ga uporabljamo za varjenje tankega nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. Ne glede na to, pa je pri izbiri TIG varilnega aparat pomembna njegova kakovost in zmogljivost, saj bo le tako zagotavljal zvare najvišje kakovosti.

S TIG varilnimi aparati naj rokujejo le najbolj izkušeni varilci

Postopek TIG varjenja poteka tako, da varilec upravlja z gorilnikom in dodajanim materialom. Za najboljšo kakovost in vzdržljivost zvara mora biti dodajani material čim bolj podoben varjencu. Pri tem je dobro vedeti, da se TIG varilni aparat uporablja ravno na tistih mestih, kjer je pomemben estetski videz zvara, oziroma za varjenje tankih materialov. Največ se uporablja v letalski industriji, a tudi drugje, kot je na primer varjenje tankostenskih cevi manjših premerov.

A je potrebno poudariti, da je TIG varjenje najzahtevnejši postopek varjenja, ki zahteva precej urjenja in izkušenj, preden ga varilec popolnoma obvlada. Zato naj TIG varilni aparat uporabljajo le najbolj izkušeni varilci. Posebnost dela z TIG varilnim aparatom je, da varilcu omogoča precej večji nadzor varjena, saj zahteva kratko razdaljo obloka, hkrati pa zagotavlja močnejše, natančnejše in kakovostnejše zvare. Ti so odporni proti koroziji in niso podvrženi razpokam niti v daljšem časovnem obdobju.