Loading
cilindri

Različne vrst cilindrov in njihov namen uporabe

Uporaba cilindrov je zelo pogosta, saj so zelo funkcionalni in uporabni. Na tržišču je ogromno ponudnikov, ki nudijo različne vrste in velikosti cilindrov, ki služijo različnim namenom.

Hidravlični cilindri

Hidravlični cilindri so eni tistih vrst cilindrov, ki se jih največ in najbolj pogosto uporablja v različnih okoliščinah in gradnjah.  Večinoma se hidravlični cilindri uporabljajo v kmetijski panogi. Uporabljajo se za traktorje, dvižne roke, tritočkovne hidravlike, poteznice, hidravlične volane, nakladače, čelne hidralnike in podobno. Hidravlični cilindri so zelo popularni saj so  uporabni povsod, kjer je potreba po večji moči, ki jo je mogoče dokaj enostavno izvesti. 

Za traktorske priključke kot so pajek, nakladalka, kiper prikolica, cepilnk drv, loputa na cisternah za gnojevko, brane, pomik frez in mulčarjev, odjemalnikov za silaže, obračanje plugov za zemljo in snežnih plugov, gozdarskih vitlov. Prav tako je zelo pogosta uporaba hidravličnih cilindrov v gozdarski tehniki, strojegradnji, gradbeništvu, ladjedelništvu, energetiki, prehrambni industriji, avtomobilski industriji.

Zaradi različnega razmerja površine pritisnjenega olja v eni ali drugi strani cilindra ima tudi cilinder različno moč pri raztegovanju oziroma krčenju oziroma posledično zaradi različnega volumna olja v eni oziroma drugi strani cilindra je tudi hitrost cilindra v eno oz. drugo stran hitrejša oz počasnejša. Pri raztezanju  cilindra olje deluje na celotno površino bata zaradi tega cilinder v tem primeru opravlja večjo   in močnejšo silo in se s tem posledično  giblje počasneje, ravno nasprotno pa je pri zmanjševanju, kjer je površina manjša za premer batnice in zato se ta stran giblje hitreje, cilinder pa premaguje manjšo  in lažjo silo.

Električni cilindri, kot veliko boljši in bolj popularni od hidravličnih cilindrov

V zadnjem času so pričeli električni cilindri spodbijati hidravlične in ostale cilindre, saj so zaradi svoje funkcionalnosti in uporabnosti veliko bolj uporabni za različna področja. 

Kakšne so prednosti električnih cilindrov?

Prednosti električnih cilindrov je nešteto. Vzdrževanje električnih cilindrov  je v primerjavi z vzdrževanjem hidravličnih in pnevmatskih sistemov črpalk, cevi, ventilov in cilindrov izjemno enostavno, v nekaterih primerih pa ga praktično sploh ni. Električni sistemi ne potrebujejo električne energije za ohranitev položaja cilindra. Pri uporabi električnih cilindrov ne potrebujete repromateriala.