Loading
Kamini 2

Opcije za ogrevanje stanovanja

Če se želimo zanesljivo ogrevati, moramo izbrati kakovostno opremo, ki bo svoje delo brezhibno opravljala. Seveda ne smemo pozabiti na zadostno zmogljivost, ki je ključnega pomena v mrzlih zimskih mesecih, mislimo pa tudi na izkoristek in varčnost sistema. Z vsemi temi odlikami se lahko pohvalijo nekatere opcije, ki jih imamo pri ogrevanju na drva.

To so seveda predvsem kamini in peči, ki ponujajo zelo dobro izkušnjo pri uporabi v različnih okoljih. Moderne naprave so zelo zmogljive, hkrati zagotavljajo čisto gorenje in visok izkoristek, s tem pa tudi varčno ogrevanje na dolgi rok. Najprej moramo seveda izbrati kakovostno opremo, ki bo to delo zanesljivo opravljala.

Kamini

Posebej priljubljeni so kamini, ki jih vgradimo v prostore. Odlično se podajo predvsem v večje prostore, v katerih so prava atrakcija. Najprej prepričajo že z lepim izgledom, sploh če v njih poplesavajo tudi živahni plameni. Značilen pa je tudi občutek topline in domačnosti, ki se bo takoj naselil v dnevno sobo in druge prostore v hiši. 

V praksi pa kamini ponujajo tudi zmogljivo toplozračno ogrevanje, ki ga lahko dobro prilagodimo praktično vsakemu okolju. Nekaj načrtovanja moramo sicer vložiti v napeljavo celotnega sistema, prav tako ne moremo vedno pričakovati povsem enakomernega ogrevanja, a praviloma lahko pričakujemo dober učinek.

Kaminska peč

Alternativo predstavlja kaminska peč, ki je za enostavno ogrevanje še boljša izbira. Gre namreč za samostojen element, ki je bolj prilagodljiv. Peči ni treba vgraditi v prostor, brez težav jo lahko postavimo na mesto, kjer bo svoje delo najbolje opravljala. Nadalje pa je lahko kaminska peč zelo zmogljiva in ponuja mnoge dodatne prednosti, recimo enostavno uporabo in prilagodljivo delovanje. Kaminska peč je lahko oblikovana tako, da akumulira presežek toplote, ki se nato sproti sprošča v prostor, s tem pa ponuja tudi posebno učinkovitost in varčnost, kar pomeni tudi nižje stroške pri ogrevanju.