Loading
Ortodontski aparat

Ortodontski aparat učinkovito odpravlja napake v izraščanju zob

Takšne in drugačne nepravilnosti v izraščanju zob so danes nekaj povsem običajnega. Na veselje mnogih pacientov pa je tudi ortodontsko zdravljenje močno napredovalo, zato so nam danes na voljo zobni aparati, ki so udobni za nošenje in tudi estetskega videza. Ortodontski aparat tako ni več nekaj, česar bi se sramovali, ampak je učinkovita priprava, ki na zobe deluje s primerno silo in jih na ta način premika v želeno smer.

Sodobne hitre in tudi manj vidne ortodontske metode so danes pripeljale do tega, da ortodontski aparat ni več le priprava za otroke, ampak se zanj vse pogosteje odločajo tudi odrasli. Danes so nam tako na voljo različni ortodontski aparati, v grobem pa jih delimo v dve skupini. Na eni strani so fiksni zobni aparati, na drug strani pa snemljivi zobni aparati. Med fiksnimi je najbolj pogost ortodontski aparat z zvezdicami, med snemljivimi pa nevidni zobni aparat.

Invisalign je nevidni ortodontski aparat, ki nudi ogromno prednosti

V zadnjem času so postali zobni aparati nekaj povsem običajnega, zato ni nič nenavadnega, da se zanj odločajo tudi odrasli. K temu so bistveno pripomogli tudi nevidni ortodontski aparati Invisalign, ki so postali prava uspešnica. Gre za snemljiv zobni aparat, ki je izdelan iz posebne folije oziroma prozorne plastične mase. Postopek zdravljenja se začne z odtisom zob, s pomočjo katerega se naredi računalniško simulacijo premikanja zob v pravilen položaj.

Gre za neke vrste opornice ali alignerje, ki jih je potrebno na en do dva tedna menjati, kar povzroči, da se zobje postopoma izravnajo. Poleg tega, da je zobni aparat Invisalign skorajda neopazen, pa ime tudi druge prednosti. Njegovo nošenje je izjemno udobno in ga praktično ne občutite. Upoštevati je potrebno le, da ga nosite 22 ur dnevno, zato ga lahko snamete med jedjo ali umivanjem zob, kar močno olajša tudi ustno higieno.