Loading
Dimniški sistemi

Kakovostni dimniški sistemi

Dimnik je ključni del sistema, ki vključuje kurilno napravo. Če kurimo goriva, pri katerih se sproščajo saje, plini in drugi stranski produkti, moramo seveda poskrbeti za ustrezno odvajanje teh materialov. Ne gre za enostavno nalogo, saj je treba dimnik speljati od kurilne naprave do skozi stavbo na prosto, kar je lahko že pri gradnji velik izziv. Poleg tega moramo vedno skrbeti tudi za to, da bo dimnik svoje delo dobro opravljal in z njim ne bo kakšnih težav, na dolgi rok pa pomislimo še na možnosti čiščenja in vzdrževanja. Že v izhodišču pridejo torej v poštev le kakovostni dimniški sistemi, s katerimi bomo najbolj zadovoljni.

Na srečo so sodobni dimniki precej prilagodljivi in jih je možno vgraditi v praktično vsako zgradbo. Inox dimniki so modularno sestavljeni iz jeklenih elementov, ki jih lahko poljubno kombiniramo. Običajno je možno najti zelo enostavne rešitve, ki so tudi cenovno ugodne, lahko pa so inox dimniki tudi zelo kompleksni – v vsakem primeru lahko pričakujemo, da bo možno najti idealno rešitev v dani situaciji. Prav tako lahko pričakujemo, da bodo inox dimniki svoje delo na dolgi rok odlično opravljali, saj gre za kakovostno opremo, material pa je dobro pripravljen na vse obremenitve, s katerimi se bo soočal. Vse to so prednosti, zaradi katerih so inox dimniki med najbolj priljubljenimi in zaupanje uporabnikov s široko paleto pozitivnih lastnosti tudi upravičujejo.

Na voljo so seveda tudi drugi dimniški sistemi, ki se lahko v določenih situacijah dobro obnesejo. Dobro je treba pretehtati dejanske potrebe in pomisliti tudi na dolgoročno uporabo. V izhodišču imamo na voljo veliko možnosti in veliko mero prilagodljivosti, tako da je pametno za dimnik poskrbeti že ob načrtovanju in gradnji stavbe. Le redko bo možno kasneje opraviti enostavne prilagoditve ali nadgradnje, verjetno bodo to kar veliki, zamudni in tudi dragi gradbeni projekti.