Loading
Rešetke za govedo

Funkcionalna hlevska oprema

Hlev mora biti dobro opremljen, če želimo v njem uspešno delati. To pomeni, da moramo v prvi vrsti izbrati kakovostne naprave, ki služijo osnovnim funkcionalnostim poslopja, nato pa moramo biti pozorni še na mnoge detajle, ki v praksi odločajo o izkušnji pri delu v hlevu. Izbrati bo treba kar nekaj izdelkov, ki morajo biti dobro prilagojeni svojemu namenu, če želimo pričakovati dober učinek pri delu z živino. Na srečo imamo na voljo zelo učinkovite opcije.

Med večjimi kosi opreme izstopajo naprave za vzdrževanje prijetne klime, predvsem hlevski ventilatorji. To je ključna oprema, ki zagotavlja prijetno delo v hlevu, pa tudi ustrezne pogoje za živinorejo. Misliti moramo na različne dejavnike, ki jih je treba ohranjati pod nadzorom. Hlevski ventilatorji seveda poskrbijo predvsem za zračenje, ob tem pa pomagajo tudi pri regulaciji temperature. Predstavljajo enega izmed večjih kosov opreme v hlevu, zato nanje verjetno ne bomo pozabili, moramo pa vsekakor na to opremo pomisliti že takoj, ko se lotimo načrtovanja hleva. Nekateri hlevski ventilatorji so sicer tudi zelo kompaktni in lahko ponudijo dobro izkušnjo predvsem v manjših hlevih.

Nadalje pa moramo poskrbeti tudi za utrjeno podlago, primerno za delo v takšnem okolju. To je ključna funkcionalnost hleva, dosegamo pa jo z različnimi izdelki. Najbolje se obnesejo rešetke za govedo oziroma drugo živino, saj opravljajo več funkcij. V prvi vrsti nudijo rešetke za govedo vzdržljivo in stabilno površino, po kateri lahko živali hodijo, na njej pa lahko tudi brez težav delamo. Nadalje pa so rešetke seveda prilagojene enostavnemu čiščenju, kar je pri živinoreji prav tako pomembno. Rešetke za govedo dopuščajo precej prilagodljivosti, tako da lahko dosežemo odlične učinke, na voljo pa imamo tudi mnoge različne izvedbe. 

Že s kompletom osnovne opreme lahko dosežemo dobro funkcionalnost hleva. Seveda se nato izkažejo za nujne tudi nekateri manjši kosi opreme, ki jih ne smemo zanemariti.