Loading
parketarstvo

Obrt parketarstvo

Parketarstvo ima zelo dolgo zgodovino. Obrt se je pričela že zelo dolgo let nazaj. Parketarstvo zagotovo ni lahek poklic in zahteva natančnost, vztrajnost in ročne spretnosti. 

Danes je na tržišču veliko podjetji, ki se ukvarjajo s parketarstvom, zato se je v poplavi le teh težko odločiti za enega.  Za ustrezno parketarstvo je potrebno preveriti kakovost tlaka, izolativnost, električno  prevodnost, površinsko trdota in mnogo drugih faktorjev. 

Pri parketarstvu definitivno nikakor ne smete pozabiti na merjene vlage v estrihu. Meritev se lahko izvede z laserskim merilcem ali pa klasičnim merilcem po karbidni metodi. Estrih mora biti izdelan po predpisih, izvedena mora biti hidrolacija, zvočna izolacija in gradbene reže. Ko so izpolnjeni vsi pogoji in estrihi ustrezajo zahtevam za brezhibno polaganje se lahko odločite za vgradnjo izbranega parketa. 

Potrebno se je posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo pravilno svetoval kateri parket in lepilo izbrati za vaše stanovanje, hišo ali pa kateri koli drug prostor. 

Parketi in njihov namen

Kadar se odločamo za parket, imamo na voljo veliko različno možnosti in opcij. Izbiramo lahko med lesovi iglavcev in listavcev. Najpogosteje se pri parketih uporablja hrastov les, zaradi svoje trdnosti in kvalitete. Hrastov les se ne krči in je lep na pogled. Za parkete je potrebno izbrati les, ki je trden in ima dolgo življenjsko dobo.

Parketi so lahko različnih barv. Na voljo imamo širok izbor, ki nam omogočajo lažje kombiniranje z pohištvom in opremo našega doma oziroma drugih namenskih prostorov. Parketi imajo lahko različne strukture, s katerimi dosežemo različne izglede in stile. 

Poznamo tri razrede parketov. Prvi  je ekstra les, drugi je standardni, tretji pa je rustični. Razlika med njimi je v vlaknih in barvah. Les v razredu rustic ima razgibano in živahno strukturo, med tem ko les v prvem razredu vsebuje enobarvnost oziroma enakomernost. 

Parketi, ki bodo položeni, morajo biti izdelani za primeren prostor. Niso vse vrste parketov primerne za vsak prostor, zaradi različnih obremenitev.