Loading
Dimniki

Dimniki so pomembni deli ogrevalnih sistemov

Če kurimo na drva, pelete ali pa na tekoča goriva, potem so dimniki obvezen del tovrstnih ogrevalnih sistemov, ki so nujno potrebni za odvajanje plinov, ki so stranski produkt izgorevanja. Pri gradnji je zato ključnega pomena, da upoštevamo določene zahteve, kot so statična stabilnost, protipožarna zaščita in druge gradbeno – fizikalne zakonitosti. Da bi zadostili tem zahtevam, je potrebno dimnike ustrezno projektirati in izdelati uporaben dimniški sistem.

Gradnje dimnika se bomo težko lotili sami, saj je to zelo zahtevno opravilo, h kateremu je potrebno pristopiti skrbno in odgovorno. Upoštevati je potrebno njegove dimenzije, lego in tudi število dimnikov za določen objekt. Zato je najbolje, da izberemo ponudnika dimniških sistemov, ki se spozna na vse državne predpise in predpise posameznih občin, ter odredbe, ki natančneje razlagajo gradbene predpise. Dimniki so lahko le na ta način strokovno zgrajeni in ni nevarnosti, da bi prišlo do nepotrebnih nesreč z veliko materialno škodo. 

Sanacija dimnika je obvezna v primeru dotrajanega dimnika

Ker so dimniki pomemben del ogrevalnih sistemov, smo po zakonu lastniki objektov dolžni poskrbeti za njihovo redno vzdrževanje. Enkrat letno mora zato naš dimnik temeljito pregledati in očistiti pristojna dimnikarska služba. Če le ta ugotovi, da dimnik ni več varen ali je dotrajan, potem je potrebno poiskati ustrezno rešitev. Sanacija dimnika je v tem primeru vsekakor tudi najbolj preprosta rešitev.

Zavedati se je potrebno, da je vsaka sanacija dimnika poglavje zase. Če izvedemo sanacijo dimnika pravilno, potem kasneje ne bo težav z uhajanjem plinov, kondenziranja dimnika, slabega vleka in drugih problemov, ki se lahko pojavijo ob nestrokovni montaži. Kadar govorimo o sanaciji dimnika, potem moramo vedeti, da v tem primeru dimnika ne porušimo v celoti, ampak se običajno vanj vstavi dimniška tuljava. Če pa je celoten dimnik v zelo slabem stanju, potem ga je v skrajnem primeru potrebno tudi podreti in zgraditi novega.