Loading
Zobni aparat

Zobni aparat je primeren za vsa starostna obdobja

Zobni aparat je bil včasih le snemljiv, nosili pa so ga le otroci in najstniki. V odrasli dobi pa zobnega aparata ni nosil nihče več. Dandanes pa boo srečali tudi veliko odraslih ljudi, ki so se odločili za lepši in bolj privlačen nasmeh. Ker je tehnologija za ravnanje krivih zob tako zelo napredovala, se tudi odrasli odločijo in si za dve leti namestijo fiksni aparat. 

Zobni aparat pa dandanes tudi ni več samo fiksni. Vsekakor je fiksni zobni aparat tisti, ki se še vedno najpogosteje uporablja. Vsak mladostnik ima tako na zobeh nameščene zvezdice, ki omogočajo hitro poravnavo krivih zob. Da postane fiksni aparat vsaj malce bolj simpatičen, se vsak najstnik lahko odloči za namestitev barvnih elastik, ki na zobeh delujejo simpatično in prijetno. 

Zobni aparat pa je lahko tudi keramični. Tu še vedno govorimo o fiksnem aparatu, vendar so zvezdice, ki se pritrdijo na zobe izdelane iz keramike, kar pomeni, da ne bodo tako zelo opazne, kot kovinske. Vedeti pa moramo, da je keramični zobni aparat precej dražji kot klasični in si ga zato privošči manj ljudi. 

Zobni aparat je lahko nameščen tudi na notranjo stran naših zob. To pomeni, da so zvezdice nameščene na notranji strani in da jih ne bo videti. Vsekakor pa je za prehranjevanje takšen zobni aparat veliko bolj moteč. Vedeti moramo tudi, da bodo takšne zvezdice še vseeno malce vidne, vendar veliko manj, kot pri navadnemu fiksnemu aparatu. 

Zobni aparat, ki si ga zagotovo želijo vsi najstniki, pa je zagotovo nevidni. Ta je izdelan iz prozorne snemljive folije, ki jo ortodont oblikuje popolnoma po naših zobeh. Takšno zdravljenje je tudi precej drago, saj poteka hitro, kar pomeni, da je potrebno aparat pogosto zamenjati. Če imamo finančne zmožnosti, pa je nevidni zobni aparat odlična alternativa fiksnemu bolečemu zobnemu aparatu.