Loading
Obračalniki

Obračalniki robustne konstrukcije

Obračalniki so odlične delavne naprave, ki nam pomagajo pri obračanju sena, medtem ko se to suši. Seno se mora namreč potem, ko je pokošeno temeljito posušiti. Le tako ga lahko varno pospravimo in nismo v skrbeh, da bi se nam čez zimo pokvarilo. Od sena je namreč odvisna naša živina, ki med zimo nikakor ne sme biti lačna. 

Obračalniki so izdelani v različnih velikostih. Lahko imajo 4 vrtavkaste obračalnike, ki so del enotne konstrukcije. Celotni obračalnik priključimo na traktor in tako lahko v kratkem časovnem obdobju obrnemo seno na celotnem travniku. Celotna konstrukcija obračalnika mora biti robustna. Imeti mora gibljiv priklop, kjer se nahajajo stabilizatorji. Stabilizatorje potrebujemo za zagotavljanje mirnega spremljanja smeri dela. Poleg tega pa mora imeti obračalnik tudi nastavljivo podvozje po nagibu, ki nam omogoča nastavljanje in prilagajanje kota trošenja trave. 

Obračalniki prilagodijo kot trošenja glede na vrsto krme in tudi glede na njeno težo. Določena modeli omogočajo tudi zamik koles v levo ali v desno stran, da lahko trosimo krmo ob meji. 

Popravilo kardanov mora biti opravljeni hitro

Popravilo kardanov nam v Sloveniji zagotavljajo le najboljša podjetja. Kardan je zelo specifična naprava, ki jo bo znal popraviti le poznavalec. Le malo strokovnjakov se lahko pohvali, da uspe ustrezno popraviti pokvarjeni kardan. 

Popravilo kardanov je precej zaželeno, saj jih kmetje potrebujejo, da z njihovo pomočjo usmerjajo svoje stroje in naprave. Ker so med delom naprave kardani precej obremenjeni, se lahko zgodi, da se nam pokvarijo. Če se nam okvari kardan in če nimamo na razpolago rezervnega, ga moramo odnesti k serviserju in počakati, da nam ga pokvari. 

Popravilo kardanov poteka hitro, vendar pa se v primeru gneče, popravilo lahko tudi zavleče. Zato je zelo priporočljivo, da imamo doma še kakšen dodaten kardan, ki ga bomo uporabili v primeru okvare prvotnega. S tem si bomo zagotovili nemoteno delo tudi takrat, ko se nam kardan pokvari.