Loading

Varna vožnja za motoriste, ki so ravno opravili vozniški izpit

Varna vožnja za motoriste je ravno tako pomembna kot tista za voznike avtomobilov. Motoristi morajo biti namreč še veliko bolj pozorni, kot vozniki avtomobila, saj so v prometu veliko bolj izpostavljeni. Poleg tega se običajno vozijo z veliko večjo hitrostjo, kot ostali vozniki. 

Varna vožnja za motoriste ravno tako poteka najprej na skupinski delavnici. Po delavnicah pa se motoristi lahko še preizkusijo v praktičnih delavnicah. Vsakdo mora imeti s seboj svoje vozilo oziroma motor. Kdor motorja nima, ga lahko najame v centru. 

Varna vožnja za motoriste poteka v majhnih skupinah, ki nikoli ne presežejo osem kandidatov. Tako se inštruktorji lahko resnično posvetijo vsakemu posamezniku, ki se udeleži tečaja, kar je izredno pomembno za dobro počutje vseh udeležencev. 

Voznik začetnik je vsak voznik, ki ima izpit manj kot dve leti

Voznik začetnik je naziv, ki ga dobi vsakdo, ki šele opravi vozniški izpit. V Sloveniji se mladi precej hitro opravijo delati vozniške izpite, saj veliko ljudi še vedno živi na vaseh. V vaseh pa praktično ni javnega prometa, zato potrebujejo vsi svoje avtomobile, s katerimi se lahko vozijo v službo. 

Voznik začetnik ima tako običajno manj kot 21 let. Vsekakor pa je voznik začetnik lahko tudi starejša oseba, ki je šele opravila vozniški izpit. Da se vozniku začetniku podaljša vozniški izpit, mora opraviti usposabljanje, ki je sestavljeno iz skupinske delavnice, kjer se udeleženci spoznajo z normami za varno vožnjo ter se pogovorijo o psihosocialnih odnosih med udeleženci v prometu. 

Voznik začetnik se nato spozna tudi s tveganji ter z nesrečami, ki se mu lahko pripetijo. Predstavljene so mu tudi hude posledice nevarne in prehitre vožnje ali vožnje pod vplivom alkohola. Po opravljenih skupinskih delavnicah pa vsak posameznik opravi še vadbo varne vožnje, med katero lahko vsa teoretična znanja preizkusi še v praksi. Tečaj navadno traja deset ur in se opravi v enemu dnevu.