Loading
Fiksni zobni aparat

Fiksni zobni aparat je prava mora najstnikov

Fiksni zobni aparat je za najstnike in za odraščajoče mladostnike lahko prava mora. Ko se fiksni aparat vstavi na najstnikove zobe, se mora ta najprej privaditi na nov občutek v ustih. Seveda se mladi po namestitvi fiksnega zobnega aparata soočajo tudi z bolečinami in odrgninami ustne votline. Žice in nastavki drgnejo notranjost ust in povzročajo neprijetno bolečino, ki jo moramo mladi sprejeti. 

Fiksni zobni aparat je tako na začetku precej naporen za vsakogar, ki ga dobi. Zato se moramo starši potruditi in razumeti najstnike, ki se aparatu na vso moč upirajo. Vsekakor se sčasoma navadijo nanj in ga sprejmejo za naslednji dve leti življenja. Dobra stran fiksnega zobnega aparata je ta, da hitro ravna zobe in da lahko manjše napake popravi že v nekaj mesecih. 

Fiksni zobni aparat bomo tako lahko nosili tudi manj kot eno leto. Odvisno od tega, v kakšnem stanju so naši zobje in kako krivi  so. Za bolj zabavno izkušnjo, nam ortodonti nudijo namestitev barvi elastik, ki poživijo železni nasmeh. V kolikor si želimo, si lahko namestimo tudi nevidni fiksni zobni aparat, ki ga praktično ne bo videti. Ploščice na naših zobeh bodo keramične in se bodo popolnoma zlile z našo sklenino. Opaziti bo le žico, ki bo potekala skozi nastavke. 

Fiksni zobni aparat nam torej omogočajo resnično hitro zdravljenje oziroma ravnanje naših zob. Če se soočamo s krivimi zobmi, je dobro, da pokličemo izbrano ordinacijo in se naročimo na osnovni pregled, ki nas bo stal med 30 in 50 evrov. Takrat nam bodo zobe tudi slikali in nam povedali, kakšno je stanje in koliko časa bomo predvidoma morali nositi zobni aparat. 

Fiksni zobni aparat je za samoplačnike precej drag, zato nam zasebni zobozdravniki omogočajo obročno odplačevanje. Znesek celotnega zdravljenja se razdeli na mesečne obroke, ki jih sproti redno plačujemo.