Loading
Zdrava hrana za pse

Tudi psi potrebujejo zdravo hrano

Običajno se nam zdi, da so psi pri svoji hrani bistveno manj izbirčni od ljudi, saj rade volje pojejo praktično vse, kar jim ponudimo. Že res, da nekateri kosmatinci nad kakšnimi jedmi zavihajo svoj smrček, a pri tem le redko pomislimo na to, da hrana morda ne ponuja ustreznih hranil za psa. Tudi psi potrebujejo zdravo in kakovostno hrano, ne le tiste, ki jo imajo pač radi.

Najboljša pasja hrana je tista, ki ima ustrezno vsebnost nujnih hranilnih snovi in druga koristna hranila. Takšna je predvsem sveža hrana oziroma kakovostna mokra hrana, ki temelji na visokem deležu mesa. Naravna hrana za pse običajno vsebuje večinski delež govedine ali perutnine, včasih pa tudi ribje meso. V vsakem primeru mora biti meso sveže in hranilno. Za nameček pa mora imeti zdrava hrana za pse tudi zadostno zalogo ogljikovih hidratov, ki dopolnjujejo ponudbo beljakovin v mesu. To vlogo lahko prevzame riž, pogosto tudi krompir. Zbirko ključnih hranil dopolnjujejo maščobe, ki jih dodajajo olja v mokri hrani. Seveda ima najboljša pasja hrana še nekaj drugih koristnih snovi, predvsem vitamine in minerale, včasih tudi kakšne bolj eksotične dodatke, recimo ekstrakt zelenoustih školjk za zdrave sklepe.

Ni treba, da zdrava hrana za pse pri prav vsakem obroku vsebuje idealno kombinacijo hranil, bolj je pomembno to, da pri redni prehrani kuža dobi vse, kar potrebuje za zdravo življenje. Pametno je jedilnik sproti prilagajati in ga morda tudi od časa do časa osvežiti, da ostane hrana zanimiva in okusna. Najboljša pasja hrana bo verjetno kosmatincem zelo všeč, ni pa to nujno – na srečo imamo na voljo veliko izdelkov, ki imajo ustrezno sestavo, tako da lahko kombiniramo različne okuse. Na dolgi rok ima zdrava hrana za pse izredno pomembno vlogo in je ne gre zanemarjati, zato se splača iskanju in izbiri najboljših izdelkov posvetiti nekaj dodatne pozornosti.