Loading
Steklena vrata

Pametna vrata

V času, ko živimo v vse bolj pametnem svetu, seveda ni čudno, da so lahko zelo pametna tudi vrata. Se izbira takšnih vrat splača? Na prvi pogled bi se morda lahko zdelo, da gre za nepotreben luksuz, a pri dejanski uporabi takšnih vrat se lahko izkaže, da pametna tehnologija na tem področju naredi veliko razliko – nekaj dodatnega luksuza lahko res pričakujemo, a poleg tega nam pametna vrata ponujajo tudi nekatere ključne funkcionalnosti, ki so povsem osnovne in nujne za varno in udobno bivanje v domačem stanovanju.

Kakšne funkcije imajo takšna vrata? Predvsem omogočajo boljši nadzor nad vhodom. Za vhod običajno izberemo zanesljiva in trdna vrata, predvsem to niso steklena vrata, skozi katera bi lahko dobro videli, kdo je prišel na obisk. Da bi vseeno lahko pokukali pred prag, uporabljamo različne rešitve. Dokaj dober učinek imajo lahko tudi tiste rešitve, ki s pametno tehnologijo nimajo veliko skupnega, nenazadnje pa se lahko tudi na vhodu dobro obnesejo steklena vrata oziroma stekleni elementi v vhodnih vratih. Veliko razliko pa vseeno naredi prav pametna tehnologija, ki odpira malo morje novih možnosti na tem področju. Prav z vidika nadzora imajo pametna vrata najbolj očitno prednost. Vgradimo namreč lahko mnoge pametne rešitve, od digitalnih kukal in kamer do dvosmernih komunikacijskih sistemov. Z uporabo raznih senzorjev in časovnikov lahko nadzor vhoda povsem prilagodimo svoji dnevni rutini, dostop do doma pa imamo pod nadzorom tudi takrat, ko nas sploh ni doma.

Ni treba investirati v draga in napredna pametna vrata, veliko razliko v izkušnji lahko naredijo že kakšne cenovno ugodne rešitve. Medtem ko recimo steklena vrata omogočajo enostaven pogled v zunanjost, bo še bolj udobno pred vrata pogledati z digitalnim kukalom, ki nam ob obisku prikaže sliko izpred vhoda kar na zaslonu računalnika ali mobilnega telefona. Že takšni detajli lahko ponudijo zelo dobro uporabniško izkušnjo.