Loading
BOPP folija

Plastična embalaža za zanesljivo pakiranje hrane

Čeprav si tega morda ne bi mislili, so nekatere plastične mase kot nalašč za pakiranje hrane. To morda zveni nekoliko čudno, a praksa temu vsekakor pritrjuje – praktično vsa živila namreč najdemo v nekakšnih plastičnih embalažah, od svežega mesa do čipsa. To ni tako presenetljivo, če upoštevamo lastnosti plastične embalaže, ki je do hrane zelo prijazna, hkrati pa je prilagodljiva in omogoča oblikovanje različnih vrst embalaže, piko na i pa doda še ugodna cena.

Na voljo imamo torej pestro zbirko možnosti. Pogosto zadostujejo že zelo enostavne rešitve, to je recimo BOPP folija, ki se pogosto uporablja tudi v živilski industriji. Gre za vsestransko folijo, ki je kot nalašč za pakiranje suhih živil. Poleg tega ima BOPP folija posebno prednost še v tem, da je na voljo v različnih izvedbah in zelo dobro ustreza napravam v obratih za avtomatsko pakiranje hrane. A če govorimo le o materialu, potem je takšna folija vsekakor primerna tudi za ročno uporabo, tudi v domačem gospodinjstvu. BOPP folija se najbolje obnese pri pakiranju živil za krajši čas, namenjena je predvsem zaščiti pred umazanijo in mikroorganizmi s površin, s katerimi pride v stik.

Med posebej uporabne in zanesljive tehnike shranjevanja živil se uporablja še vakuumiranje, ki prav tako koristi prednosti plastične embalaže. Aparat za vakuumsko pakiranje uporablja plastične vrečke ali plastično folijo, material pa omogoča neprodušno pakiranje občutljivih živil. Seveda je pomembno, da izberemo ustrezne materiale za naš aparat za vakuumsko pakiranje, le tako lahko pričakujemo dober rezultat – običajni gospodinjski aparati delujejo le z vrečkami, mnogi pa omogočajo tudi enostavno lepljenje folij. Seveda pa aparat za vakuumsko pakiranje ni v neposrednem stiku s hrano in sam po sebi še ne zagotavlja uspešnega shranjevanja, treba je izbrati kakovostno embalažo in poskrbeti tudi za primeren kraj za shranjevanje, običajno je to zamrzovalnik.