Loading
Izpit za motor

Kaj vključuje izpit za motor?

Vozniško dovoljenje lahko pridobimo le po uspešno zaključenem procesu šolanja in usposabljanja, pa tudi po tem je treba opraviti še nekatere obveznosti. Postopki se razlikujejo glede na to, za katero kategorijo se odločimo, nekatere kategorije postavljajo tudi posebne omejitve glede tega, kdo lahko k usposabljanju sploh pristopi. Tudi za izpit za motor veljajo takšne omejitve. To so kategorije A, A1, A2 in AM, ki se v svojih pogojih sicer precej razlikujejo – vozniško dovoljenje za kategorijo AM lahko recimo pridobijo že 15-letniki, medtem ko bo treba za kategorijo A dopolniti 24 let in opraviti nekoliko daljši program izobraževanja in usposabljanja.

Izpit za motor sicer praviloma vključuje enake obveznosti kot izpit za avto. Imeti moramo veljavno zdravniško spričevalo ter opravljen izpit iz prve pomoči, nato pa v sklopu šolanja opravimo še tečaj CPP, ki se zaključi s preizkusom znanja. Na tej podlagi smo pripravljeni za praktično usposabljanje, ki predvideva dobrih 20 ur vožnje, pogosto jih je v praksi več. Ta del usposabljanja se zaključi z izpitno vožnjo, po kateri že dobimo veljavno vozniško dovoljenje.

S tem je izpit za motor v glavnem zaključen, imamo pa še eno obveznost. To je trening varne vožnje, ki se neformalno začne že takoj po izpitni vožnji – vsaj pol leta imamo namreč časa za spoznavanje razmer na prometnih cestah in vajo vožnje z motorjem, nato pa nas čaka še formalni program, s katerim pridobimo končno potrdilo in možnost podaljšanja vozniškega dovoljenja. Trening varne vožnje se izvaja na poligonu, kjer lahko spoznamo zahtevne razmere, s katerimi se bomo morda srečali pri vožnji. Poleg tega pa trening varne vožnje vključuje tudi skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Celoten proces je hitro opravljen, a ponuja neprecenljive izkušnje, ki lahko na cesti naredijo veliko razliko, ko se znajdemo v zahtevnih razmerah.