Loading
Toplotna črpalka za ogrevanje

Toplotna črpalka za ogrevanje

Glavna prednost toplotnih črpalk je dobro znana – na dolgi rok ponujajo izjemen izkoristek, s tem pa tudi zelo varčno delovanje. Pravzaprav je energija praktično zastonj, porabimo le nekaj elektrike, ki služi poganjanju črpalke. Če se želimo ogrevati s kar se da nizkimi stroški, je torej toplotna črpalka prava izbira. Izbrati moramo le pravo napravo, ki bo res zadostila vsem zahtevam, ki jih imamo pri ogrevanju svojih prostorov.

Pri izbiri je lahko problem v tem, da za toplotne črpalke cenik pokriva zelo širok razpon. Nekatere cenejše naprave so na voljo že za par sto evrov, za okoli dva tisočaka pa že imamo na razpolago kakovostne in zanesljive toplotne črpalke za ogrevanje manjšega stanovanja. Seveda pa je ponudba v višjem cenovnem razredu še bistveno bolj bogata, pojavljajo se tudi bolj zmogljive črpalke. Stroški lahko že ob nakupu presežejo 10.000 evrov, da ne omenjamo še stroškov vgradnje vse opreme. Tako za toplotne črpalke cenik še ne pove veliko, dobimo le okvirno predstavo o stroških, ki bodo nastali ob nakupu naprave.

Da bo toplotna črpalka za ogrevanje kar se da učinkovita, moramo pomisliti na naše potrebe in na potencial, ki ga ponuja okolje. V nekaterih primerih iz okolja ni mogoče načrpati veliko energije, lahko pa je te v izobilju. Prav tako imamo opravka z različnimi vrstami toplotnih črpalk, pa tudi pri enakih izvedbah imamo na voljo več modelov. Izbira torej ne bo nujno enostavna, se pa splača že v tej fazi projektu nameniti veliko pozornosti. Poleg tega lahko za toplotne črpalke cenik močno spremenijo tudi stroški vgradnje, predvsem pri naprednejših izvedbah, ki zahtevajo podzemne kolektorje ali celo dovod podtalne vode.

Vse to pomeni, da nam toplotna črpalka za ogrevanje ponuja veliko možnosti, s tem pa tudi različne učinke. Potencial vsekakor obstaja, a treba ga je znati izkoristiti, če želimo priti do kar najboljšega izkoristka.