Loading
Izolacija podstrešja

Dober dom je toplotno izoliran

Lahko živimo v še tako lepi hiški, ki smo jo pedantno in s srcem opremili, pa tak domek ne bo prav domačen, če nas bo zeblo kot psa ali če se bomo prehladili med vsako zimsko sezono. Zlasti pri nas v Sloveniji je visok trend slabe izolacije, dočim kurimo dobro. Notranja izolacija sodi med nujne ukrepe za dvig notranjih temperatur. Svojo funkcijo opravi v vseh letnih časih – v koncu jeseni, pozimi, in v začetku pomladi drži toploto, čez poletno sezono pa hlad. Toplotna izolacija podstrešja in drugih ranljivih elementov pa nam pomaga prihraniti pri stroških ogrevanja.

Ne nepredušno

Notranja izolacija se napravlja v segmentu sten, stropov in strehe. Uporabljajo se materiali z nizko toplotno prevodnostjo, pri čemer poznamo dva postopka – notranjo in zunanjo izolacijo. Slabo izolirane hiše (zlasti v temeljnem predelu) pogosto prepuščajo vodo in posledično imamo opravka s plesnijo. Če takšno hišo izoliramo na neustrezen način, bomo vlago in plesen dobesedno zaprli not in s tem amplificirali težavo. Resda bomo ohranili toploto v hiši, spet pa bo ta hkrati inkubator za kužne klice. Notranja izolacija, ki je narejena strokovno, take reči upošteva pri oceni, kako in s katerimi materiali se izolacija napravlja. Predvsem pa vzame v zakup vse kritične prostore, v poštev pride tudi izolacija podstrešja.

Notranja izolacija ni zgolj debelitev oz. obogatitev sten, temveč pogosto tudi menjava oken (večkratna zasteklitev) in posledično okenskih polic in okvirjev. Izolacija podstrešja mora vključevati tudi izolacijo strehe, posebej ranljiva pa so okna, vrata in drugi elementi, ki jih ni mogoče enostavno izolirati skupaj s steno.

Dobra investicija

Bodimo pametni. Dobra toplotna izolacija je nujno potrebna za ohranitev našega zdravja, kakor tudi zdravja samega stanovanjskega objekta. Včasih je bolje vložiti kak evro več kot pa utrpeti škodo na inventarju ali, bog ne daj, pri nas samih.