Loading
Gume

Obisk avtomehanika

V avtomehanično delavnico se običajno zapeljemo le takrat, ko se pač moramo in druge možnosti preprosto ni. Večina voznikov bo servis obiskala vsaj dvakrat letno, namreč v času, ko je treba letne gume zamenjati za zimske in obratno. Temu se lahko izognemo z uporabo pnevmatik, ki so prilagojene vsem letnim časom, a s tem sklenemo kompromis, ki ne ponuja najbolj ugodnega rezultata na dolgi rok. Kakorkoli, menjava pnevmatik je en izmed pogostih razlogov za obisk avtoservisa, ni pa edini. V mislih imamo še tehnične preglede in nujna popravila, pa tudi storitve, ki niso nujne.

Centriranje pnevmatik in avtooptika

Med storitvami, ki niso nujne, izstopata predvsem centriranje pnevmatik in avtooptika. Ljubljana s pestro zbirko avtoserviserjev ponuja veliko izbire na tem področju, ni pa nujno, da omenjene storitve najdemo v vsaki delavnici. Posebej redka je kakovostna avtooptika – Ljubljana to storitev ponuja v bolje opremljenih delavnicah, kjer se nastavitev podvozja opravlja z laserji in računalniki, mnogi servisi zunaj urbanih središč pa takšnih opcij preprosto nimajo.

Centriranje pnevmatik je nekoliko bolj pogosto, običajno se opravlja pri nameščanju zimskega oziroma letnega kompleta pnevmatik. Pogosto je ta storitev že vključena, ko se odločimo za nove zimske oziroma letne gume, morda kar pri vsaki menjavi, odvisno od serviserja.

Avtooptika vključuje centriranje celotnega podvozja, kar lahko močno vpliva na vozne lastnosti avtomobila. Vse je odvisno od stanja vozila, saj je čisto možno, da ta storitev sploh ni potrebna. Vedeti je treba, kdaj naj se opravlja avtooptika – Ljubljana nudi veliko zanesljivih ponudnikov, ki bodo znali svetovati in opravila tudi izvesti, možno pa je tudi, da bo šlo za nepotrebno zapravljanje denarja. Gume prenašajo obremenitve na celotno podvozje, ki je do neke mere prilagodljivo in se dobro obnese pri različnih izzivih, a s časom te prilagoditve povzročijo spremembe strukture podvozja. Treba bo ponovno naravnati elemente, ki niso več pravilno nastavljeni, če želimo najboljši izkoristek in najboljše lastnosti pri vožnji.