Loading
DPF filter

DPF filter imenujemo tudi filter trdih delcev

DPF filter je filter, ki izloča vse trde delce iz izpušnih plinov, ki običajno nastanejo z zgorevanjem goriva v motorju. Raven trdih delcev v izpušni plinih je zelo pomembne podatek za vsakega lastnika dizelskega vozila. Zaradi škodljivih vplivov na okolje in ljudi, se uvajajo strogi standardi, ki so dopustno raven trdih delcev v izpušnih plinih zelo znižali. Zaradi tega je zelo pomembno, da DPF filter deluje učinkovito in nemoteno.

Osnovna funkcija DPF filtra je torej, da omogočajo zadrževanje problematičnih nezgorelih trdih delcev. DPF filter je bil razvit predvsem za vožnjo po urbanih delih, saj so hitrost in obrati motorja v tem primeru nižja. Zato se pri tem načinu vožnje zbira večja količina trdih delcev, ki ne zgorijo do konca. Nasprotno je z vožnjo po avtocestah, kjer je višja temperatura motorja. V tem primeru pride do pregrevanja filtra in izgorevanja saj, zato je tudi trdih delcev manj.

Izpušni sistemi prispevajo k zmanjševanju izpusta strupenih izpušnih plinov

Okoljevarstvene zahteve na vseh nivojih naše družbe gredo v smeri izboljšanja kvalitete bivanja na našem planetu. Zato se na različnih področjih sprejemajo razne direkcije, standardi in zakoni, ki določajo naše ravnanje v smislu reševanja okoljevarstvenih težav. Tako so tudi na področju avtomobilske industrije vedno bolj strogi ukrepi. Le ti od proizvajalcev avtomobilov zahtevajo takšno zasnovo avtomobilov, ki čim manj onesnažuje naše okolje. Posebno vlogo pri tem igrajo tudi izpušni sistemi.

Sestavni del letnega tehničnega pregleda je tudi preverjanje vrednosti strupenih izpušnih delcev. Bistveno vlogo sicer tu odigrajo katalizatorji, ki so sestavni del izpušnih sistemov. Izpušni sistemi kot celota tako omogočajo zmanjševanje onesnaževanja okolja. Nemoteno delovanje izpušnih sistemov omogoča udobno in tiho vožnjo v našem avtomobilu, saj izpušni sistemi pripomorejo k zmanjševanju hrupa. Izpušni sistemi pa bistveno vplivajo tudi na pravilno delovanje motorja, na njegovo moč in tudi zmanjšanje porabe goriva.