Loading
Okopalnik za koruzo

Okopavanje večjih nasadov koruze

Medtem ko lahko manjše vrtičke in tudi njive manjših površin okopavamo in vzdržujemo kar ročno, bo to pri velikih nasadih veliko težje. Čeprav je delo enako, je obseg preprosto toliko večji, da ni smiselno delati na roke, temveč se za ta namen opremimo z ustreznimi delovnimi stroji. Ključnega pomena je traktor, kateremu dodamo še dodatno mehanizacijo. Okopalnik za koruzo je kot nalašč za nasade koruze, pa tudi za druge kulture, ki rastejo v urejenih vrstah. Uporablja se predvsem še za peso in drugo zelenjavo.

Okopalnik za koruzo ima več pomembnih nalog. V prvi vrsti seveda skrbi za to, da je njiva čista in brez plevela, s tem pa ohranja idealne pogoje za rast kulturnih rastlin. Gre za napravo, ki okopava okolico posajenih vrst, pri tem pa učinkovito odstranjuje plevel in druge vsiljivce. Hkrati zemljo tudi rahlja in zagotovi osvežitev hranilnih snovi, kar je še dodaten plus za koruzo oziroma drugo zelenjavo. Za nameček ima okopalnik za koruzo pogosto še dodatno funkcionalnost dognojevanja za kar najboljše možne rezultate.

Jasno je torej, da bo treba okopalnik za koruzo izbrati premišljeno. Na voljo so različni modeli, ki prinašajo različne zmogljivosti. Ena velika razlika je v tem, koliko vrst so sposobni obdelati hkrati – poznamo dvovrstne, štirivrstne, tudi šestvrstne okopalnike, ki se odlično izkažejo na nasadih različnih velikosti. Skoraj vsak okopalnik za koruzo ima lastna kolesa in mehanizem za upravljanje, ki sledi traktorju, tako da jih lahko uporabljamo tudi na njivah, ki nimajo povsem ravnih vrst koruze. Nato pa je treba pogledati še dodatke, na primer funkcionalnost dognojevanja. Ta je precej pogosta in zelo uporabna, tako da se splača pobrskati po modelih, ki nudijo tudi to. Seveda pa je ključnega pomena to, da izberemo okopalnik za koruzo s primerno medvrstno razdaljo – ta mora biti ustrezna glede na medvrstno razdaljo posajenih rastlin.