Loading
Izpit za avto

Šolanje za varno vožnjo

Želja vsakega mladostnika je, da čim prej pridobi izpit za avto. Pridobitev vozniškega izpita predstavlja pomemben korak na poti do samostojnosti. Najstniki postanejo tako precej bolj mobilni in neodvisni od staršev, saj se lahko po svojih opravkih odpravijo kar sami. Zaradi pomanjkanja izkušenj in premalo prevoženih kilometrov v različnih pogojih se mlademu, neizkušenemu vozniku lahko kaj hitro pripeti nesreča. Prav take situacije lahko vsi vozniki preizkusimo na poligonu varne vožnje, kjer se srečamo z ovirami na progi v kontroliranem in varnem okolju, pod budnim očesom usposobljenih inštruktorjev.

Kdor opravi izpit za avto mora tako najkasneje v dveh letih od opravljenega izpita opraviti še tako imenovani tečaj varne vožnje, kjer svoje znanje preveri na poligonu varne vožnje. Cena tečaja določena iz strani države in pri vseh ponudnikih znaša 125 evrov. Na tečaj varne vožnje se je potrebno predhodno prijaviti, morda pa to omogoča avtošola, kjer smo opravili izpit za avto. Traja en dan, po navadi 10 šolskih ur. Program se prične s teoretičnim delom, kateremu sledi vožnja po poligonu. Pri teoretičnem delu se udeleženci poučijo o možnih nevarnosti med vožnjo, ter kako ukrepati, če pride do njih. Obnovijo tudi praktično znanje o avtomobilu, kot je na primer varno ustavljanje ob predrti gumi, menjava kolesa, preverjanje olja, in podajo druge praktične nasvete, ki nam pridejo prav ob vožnji. V drugem praktičnem delu je potrebno teorijo iz prvega dela uporabiti tudi v praksi. Na poligonu varne vožnje lahko za vožnjo uporabljamo svoje vozilo, kar je vsekakor najbolj primerno, saj bom tako bolje spoznali naše vozilo v različnih situacijah. V kolikor nimate svojega vozila, ga lahko po predhodnem dogovoru najamete pri izvajalcu tečaja varne vožnje.

Predavanja in praktični del treninga varne vožnje vodijo prijazni in izkušeni predavatelji z licenco. Inštruktorji so dobro poučeni o morebitnih prednostih in slabostih določenih vozil, tako da naj vam ne bo nerodno zastaviti kakšno vprašanje, četudi se vam bo zdelo malce neumno.