Loading
Ladijski prevoz

Mednarodni transport po morju

Če je le možno, se tovorni transport na dolge relacije opravlja po morju. Ta opcija namreč ponuja kombinacijo odličnih lastnosti, ki jih iščejo prevozniki in uvozniki. Najbolj prepričljiva je verjetno cena, še posebej za večje pošiljke, a tudi druge prednosti ladijskega transporta pridejo hitro do izraza.

Ladijski prevoz potnikov je prav tako precej priljubljena možnost, a bistveno manj pogosta kot pri tovornem transportu. Večinoma gre za križarjenja, ki dokaj redko potekajo na zelo dolge relacije, poleg tega pa takšni prevozi cenovno niso posebej ugodni.

Tovorni transport

Glavne prednosti ladijskega transporta torej ugajajo predvsem tistim, ki želijo po morju prepeljati večje količine tovora. Ladje na tem področju odpirajo veliko možnosti, saj ne postavljajo posebnih omejitev – imajo presenetljive zmogljivosti in lahko prepeljejo tudi izjemno težke tovore oziroma ogromne količine blaga. Ravno to je tudi razlog za ugodno ceno takšnih prevozov – masovni mednarodni transport na dolge relacije je poceni, saj ladja naenkrat prepelje velike količine tovora, ki poplača stroške prevoza.

Seveda je treba priznati, da ima ladijski prevoz tudi določene pomanjkljivosti. Predvsem se bodo tej opciji izognili tisti, ki na dostavo iz daljnih dežel ne morejo dolgo čakati – transport po morju traja kar nekaj časa, na pošiljko pa bo treba verjetno čakati več tednov. To je seveda odvisno od izhodišča in destinacije ter od prevoznika, a v primerjavi z letali se ladijski prevoz gotovo ne more pohvaliti s hitrostjo, pa tudi v primerjavi s kopenskim transportom na tem področju pokaže veliko pomanjkljivost. Prav tako se lahko mednarodni transport po morju seveda izvaja le med točkama, ki imata dostop do odprtega morja, tako da bo treba ladijski prevoz verjetno kombinirati še z drugimi rešitvami, če želimo tovor prepeljati prav od izhodišča do končnega cilja. V primeru večjih in težjih tovorov lahko to povzroči precejšnje preglavice, če nimamo učinkovitih logističnih rešitev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *